Suszone owoce bez cukru są coraz popularniejsze. Dodawane są nie tylko do dań, ale również chętnie sięgają po nie osoby chcące przekąsić coś zdrowego. Jak wybrać dobrej jakości suszone owoce? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Owoce suszone naturalnie
Na rynku można znaleźć wiele suszonych owoców, które pochodzą niemal z całego świata. Jednak przy okazji zakupów należy dokładnie zapoznać się ze składem produktu. Często bowiem w składzie znajdują się konserwanty, które zmniejszają ilość witamin i minerałów, a przy tym są niezbyt zdrowe.
Najlepiej wybierać owoce suszone niesiarkowane, które są suszone naturalnie. Dodatkową zaletą takich owoców jest lepszy smak, choć niestety niesiarkowane suszone owoce wyglądają mniej apetycznie.
Suszone owoce bez cukru – witaminy i minerały w zasięgu ręki
Owoce suszone niesiarkowane mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Najwięcej znajduje się w nich witamin z grupy B, witaminy C i A. Są one także bogate w wapń, żelazo i błonnik.
Suszone owoce są znakomitą przekąską, po którą mogą sięgnąć dorośli i dzieci. Wybierając suszone owoce bez cukru i konserwantów można poprawić swój metabolizm i wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Jest to znakomita alternatywa dla batonów, czekolad i cukierków, które zawierają dużo tłuszczu. Należy pamiętać jednak, że owoce suszone naturalnie mają dużo kalorii, dlatego nie wolno z nimi przesadzać.
Do czego można dodawać owoce suszone niesiarkowane?
Suszone owoce znakomicie nadają się do dań słodkich i wytrawnych. Są świetnym dodatkiem do owsianki, musli lub jogurtu. Można ich używać również zamiast cukru do posłodzenia herbaty. Oczywiście mogę być dodawane do różnego rodzaju ciast.
Na Święta Bożego Narodzenia często gotuje się kompot z suszonych owoców, a śliwką nadziewa się schab. Śliwki znakomicie podkreślają również smak bigosu.
Najpopularniejsze suszone owoce
Najczęściej w kuchni wykorzystywane są rodzynki, które są znakomitym dodatkiem do słodkich wypieków. Drugim popularnym owocem są suszone śliwki. W sklepach dostępne są suszone morele, figi i daktyle, a także żurawina czy jagody goji.
Coraz częściej spotykane są także chipsy owocowe. Jest to znakomity zamiennik chipsów ziemniaczanych, które zawierają bardzo dużo tłuszczu. Chipsy owocowe można także z łatwością przygotować samodzielnie w domu, susząc jabłka czy banany w piekarniku.