
Aby pracownicy wykonywali efektywnie swoje zadania, ważne jest motywowanie ich do tego działania. Nie zawsze motywatorem są jedynie pieniądze, które owszem są ważne. Równie istotnymi czynnikami, są pozapłacowe motywatory, szczególnie takie, które przekładają się na realną korzyść i integrację środowiska pracy. Przykładem może być catering pracowniczy. Wszyscy zatrudnieni spożywający posiłki wspólnie w okresie przerwy pozytywnie wpływają na integrację i morale pracowników.
Obiady pracownicze – jaką formę mogą przyjmować?
Każde przedsiębiorstwo różni się od innego, nawet działającego na tej samej gałęzi rynku. Nawet produkując te same produkty struktura organizacyjna się różni. Dlatego warto zastanowić się, czy catering pracowniczy w formie wspólnych posiłków się przyjmie. Czy nie lepszą formą będą na przykład dostarczane w opakowaniach jednorazowych posiłki do samodzielnego spożycia w czasie przerwy, którą każdy pracownik ma w innym terminie? Dotyczy to w szczególności sytuacji, gdy obiady pracownicze dostarczane są do firm z ciągłym ruchem – nie ma możliwości opuszczenia stanowiska przez wszystkich pracowników. Dlatego też forma dostarczania posiłków oferowana przez catering dla firm powinna być dopasowana do specyfiki konkretnej organizacji, a nawet konkretnej zmiany pracowników.
Jak dopasować catering dla firm do potrzeb konkretnego przedsiębiorstwa?
Dopasowanie jednak oferowanych posiłków do przedsiębiorstwa może być trudne. Przede wszystkim, zarówno zamawiający, jak i dostarczający posiłki muszą razem przeanalizować potrzeby. Inne są oczekiwania kaloryczne osób ciężko pracujących fizycznie, a innych posiłków będą oczekiwały osoby wykonujące siedzącą pracę i pozwalające sobie na dłuższe przerwy od wykonywanych zadań. Dlatego analiza potrzeb jest bardzo istotna, aby zarówno pracownicy, jak i pracodawca i firma cateringowa byli zadowoleni.
Posiłki regeneracyjne oferowane przez catering pracowniczy
Jedzenie oferowane przez catering dla firm powinno być przede wszystkim smaczne. Jego wartość kaloryczna powinna być ustalana indywidualnie. Idealną sytuacją byłoby, aby każdy pracownik miał możliwość wyboru najlepszych dla niego propozycji posiłków z menu. Jednocześnie nie należy zapominać o przekazywaniu informacji dla alergików wraz z dostarczanymi posiłkami, aby obiady pracownicze były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.